Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug dinsdag, 22 jan 2008

Groot Moelenbal compleet vernieuwd

Op carnavalszaterdag zullen de carnavalsvierders die nietsvermoedend omstreeks half drie de Groene Engel binnenhossen niet weten wat ze meemaken.

Het Groot Moelenbal, hard op weg naar 1 kèrrus 11, is voor de negende editie, compleet geriestaaild (gerestyled).

Zo zijn er na alle kritiek van vorig jaar dit jaar weer gewoon Moelekes, die we dan dit jaar ook nog eens gratis uitdelen zolang de voorraad strekt. De entree is weer gewoon gratis, maar de lezers die verzekerd willen zijn van toegang kunnen de bij dit artikel afgedrukte entreekaart uitknippen en meenemen.

Ook hebben wij ons de kritiek aangetrokken op het, laten we eerlijk wezen, derderangs salsa-orkestje, dat alleen maar een akoestische versie van Guantanamero bleek te kunnen spelen op een ukelele. Dit jaar hebben alle Osse dweilkapellen hun medewerking toegezegd. Er is dus de hele middag echte levende carnavalsmuziek.

Ook wordt er dit jaar weer gezongen. Echte Osse carnavalsliedjes. Er wordt dus niet, ik herhaal, niet voorgelezen uit “De 150-jarige geschiedenis van het carnavalsfeest zoals gevierd in de uit twee inwoners bestaande Brabantse enclave in Opper-Silezië”.

Ook terug van weggeweest: gehaktballen. En natuurlijk de optocht van de Heuvel naar de Engel voor het Moelenbal.

Verder zijn we vorig jaar zo geschrokken van al die bleke moelen en moelekes dat we dit jaar ook de schminkhoek weer in ere herstellen. Net als de suikerspinnen, dit op verzoek van de “Vereniging van carnavalsvierende tandartsen”, die op aswoensdag hun carnavalsgeld weer terug willen verdienen.

Inmiddels hebben wij vernomen dat de erwtensoep dit jaar verhinderd is en dus niet aanwezig zal zijn. Dit tot groot verdriet van de snackverkoper, ’t Juffie. De erwtensoep was de trots van het Moelenbalassortiment. Maar doordat de erwtensoep om 6 minuten voor 3 al helemaal op was, zijn er uiteindelijk zo veel muzikanten van honger bezweken, dat het niks gek is dat het carnaval van vorig jaar de geschiedenisboekjes in is gegaan als de “muziekloze carnaval van Oss”. Deze tragedie wordt dit jaar voorkomen door in grote hoeveelheden broodjes worst paraat te houden om alle hongerige magen te vullen.

Geen erwtensoep dus, maar wel HET MOELENBALMOMENT. Dit zal worden onthuld door Peet dun Urste tijdens zijn opening van het Moelenbal. Op het Moment zal al geen erwtensoep meer te zien zijn, om spontane aanvallen van nostalgie, niet ongebruikelijk bij Osse carnavalsvierders, te voorkomen. Wel is een kenmerkend moment van het vorige Moelenbal gekozen.

Verder zijn wij er trots op dat wij op het negende Moelenbal een heuse primeur kunnen presenteren. , de Dweilkapel zonder Publiek. Zij spelen de gehele middag in het toilet. Het gerucht gaat dat de kapel erg goed is maar niemand heeft ze nog gehoord. Komt dat zien, komt dat zien.

Verder is gebleken dat kapellenmuziek, carnavalsliedjes, een potje bier en een boel gezellige mensen een veel te geslaagde combinatie zijn. Vandaar dat wij dit jaar maatregelen hebben getroffen om uitbundige hoogtepunten ondanks al het feestgedruis te voorkomen. Ten eerste zal de Moelenbalcie. er streng op toezien dat niemand, maar dan ook werkelijk niemand, uit zijn bol gaat. Werkt dat niet, en dat zal wel niet, dan zal de muziek op gezette tijden, 3 kwartier van elk uur, worden onderbroken voor protocollaire beslommeringen. Slaapverwekkende toespraken van hotemetoten zullen worden afgewisseld met het uitreiken van onderscheidingen aan prominente en minder prominente carnavalsvierders, o.a. voor de minst gekreukte kiel, de best geklede prins, de origineelst aangeklede Raad van Elf en voor bijzondere verdiensten voor het openbaar carnaval in het algemeen en het Groot Moelenbal in het bijzonder, uit te reiken aan diegene die kan aantonen al 9 jaar lang hardop alle liedjes mee te zingen, in de maat en met de juiste tekst. Tijdens het protocol is de tap dicht en praten ten strengste verboden.

Hiermee proberen wij te voorkomen dat na een bezoek aan het Groot Moelenbal de rest van het openbaar carnaval in Oss nogal teleurstelt. Het is niet weer de bedoeling dat het carnaval in Oss te vroeg piekt.

Moelenbal Compagnie
Oppermoel

Entreebewijs