Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug maandag, 28 apr 2008

Oss carnavalsstad! Historische optocht met Zomercarnaval Zondag 1 juni 2008

De voorbereidingen voor de historische optocht en het zomercarnaval zondag 1 juni 2008 zijn in volle gang. Volop wordt gewerkt aan (her)bouw van praalwagens door verschillende carnavalsverenigingen, worden kostuums van vroeger opgeknapt danwel opnieuw gemaakt en de dweilkapellen graven in archieven op zoek naar bladmuziek. Zelfs de voormalige carnavalsclub De “Houtklappers” heeft besloten nog één maal mee te doen en waar zij nog de beschikking heeft over veel kostuums van vroeger, tekeningen en andere attributen zullen zij zeker hun roemruchte verleden laten herleven.

Het wordt een groot Maaslands festijn

Het zijn niet alleen de carnavalsverenigingen in Oss die gaan deelnemen, ook Berghem zal vertegenwoordigd zijn en andere dorpen in de omgeving. In overleg met de gemeente wordt het Eikenboomgaardplein ingericht voor de festiviteiten ná de optocht. Een paraplutent met podium voor het muzikale vertier, een terras met bijbehorende horecavoorzieningen om te genieten, hopelijk in het zonnetje, plus een kinderkermis met een draaimolen, zweefmolen en een suikerspinkraam voor de kinderen. Een paar verenigingen hebben gevraagd hun praalwagen, die voorzien is van ingenieuze constructies om poppen en andere voorwerpen te laten bewegen, tentoon te mogen stellen op het Eikenboomgaardplein. Op die manier krijgen bezoekers aan het zomercarnaval de gelegenheid met eigen ogen te zien hoe vernuftig allerlei constructies in elkaar zitten en hoeveel werk het is om een dergelijke praalwagen te bouwen. Tot half 6 zijn de praalwagens die daarvoor achterblijven te bewonderen en dan vertrekken zij ook naar hun opslag.

Inschrijven is nog mogelijk

Zoals bekend van de jaarlijkse carnavalsoptocht komen de inschrijfformulieren langzaam maar zeker binnen. De mondelinge toezeggingen zijn er al, maar men neemt de tijd om het formulier in te vullen. Ook zijn er nog regelmatig verenigingen en loopgroepen die willen meedoen, maar nog niet hebben ingeschreven. Dat is nog steeds mogelijk en via de website van de Stichting CarnavalsViering Oss kan het inschrijfformulier worden gedownload en ingevuld. Maar vooruitlopend op de schriftelijke aanmelding kan men zich telefonisch melden bij Eef Mengers: 06.18.33.05.22 of Joris Teulings: 06.13.71.26.33. Wie geen historische kostuums meer heeft liggen kan toch deelnemen, dan in het kader van het zomercarnaval. Historisch grijpt in dit verband terug op de oprichting van de Stichting CarnavalsViering Oss, namelijk de verenigingen wilden gezamenlijk een grootse carnavalsoptocht organiseren. Die doelstelling staat nog steeds centraal en wordt met deze optocht gevierd. Een zomercarnavalskostuum volstaat en meldt u zich rustig aan. De horecavoorziening op het Eikenboomgaardplein is in de vertrouwde handen van Pierre Vink, die daarbij wordt geassisteerd door Sjoerd Bijkersma, de bedrijfsleider van de Ontmoeting. Deze zullen er zeker voor zorgen dat het daar goed toeven is.