Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug vrijdag, 23 mei 2008

De Houtklappers doen mee in de historische optocht.

Op zondagmiddag 11 minuten na 1 uur 's middags begint de historische optocht. Hoewel de Houtklappers een slapend bestaan leiden, was er reden en enthousiasme genoeg om voor deze speciale gelegenheid een loopgroep in beweging te zetten. Hier volgt een stukje geschiedenis van één van de markantste carnavalsclubs die Oss rijk is.

De Houtklappers
De Rooms Katholieke Mixed Hockey Club Rapidity vierde al heel erg lang Carnaval, ofwel Vastenavond zoals aan het einde van de vijftiger jaren in de vorige eeuw dit feest werd genoemd. Wel met een overjas over de kostumering, die in de Korenbeurs pas uit mocht in verband met gemeentelijke verordeningen.

Na een aantal jaren de activiteiten van de inmiddels opgerichte Stichting Carnavals Viering Oss te hebben bekeken, besloot een 15-tal stellen zich meer publiek te gaan presenteren, hetgeen op 19 februari 1976 leidde tot de oprichting van ’De Houtklappers’. Aanvankelijk een beetje vreemde eend met kielen in een jasvorm, lange rood-blauwe dassen, een pet van het Carlistenformaat en vetleren medailles, tussen de traditionele clubs met deftige smokings, vibrerende veren en gestructureerde protocollen. Later erkend vanwege een creatieve inbreng bij Optocht en Pronkzittingen, initiator van ‘eigen’ liedjes in Oss en organisator van het jaarlijkse Pilsje Hoempa in de Naaldhof .

Af en toe een subtiele wijziging in het ledenbestand, hoofdzakelijk door mutaties in de status van de burgerlijke stand, en aldus hebben ongeveer 50 Houtklappers in globaal 25 jaar met veel plezier een positieve bijdrage geleverd aan het openbare Carnaval in Oss.

Een slijtende fysiek en tijdrovende recuperatie slopen op natuurlijke wijze binnen en na ondefinieerbare gevoelens als vut, prepensioen en AOW, is er inmiddels sprake van ‘emeritus’: ze zijn er nog wel maar er gebeurt niet veel meer!

Op 1 juni zijn ze er bij, een loopgroep in beweging! Een 25-tal Houtklappers viert het jubileum van de stichting van harte mee, weliswaar een aangepaste motoriek, maar tevens met een eigen feestje ‘op verdacht!