Agenda
Ossekoppen Stamtafel maandag 11 december 2017 vanaf 20:11
Open Feest CV de Hekkensluiters zaterdag 16 december 2017 vanaf 20:00
De Groene Engel
Receptie 44 jaar jubileum PCV De Krinkelkoppen zaterdag 30 december 2017 vanaf 14:11
Vivaldi
Vrijgezellendag Boerenbruidspaar zaterdag 13 januari 2018 vanaf 15:00
Centrum Oss
FAQ de Carnavalskwis zaterdag 13 januari 2018 vanaf 19:30
Spiegelzaal, Vivaldi
Sjiek Sjantant II zaterdag 20 januari 2018 vanaf 19:11
Theater De Lievekamp
CD presentatie / Onthulling Jeugdgrootvorst zondag 21 januari 2018 vanaf 13:30
Kappellenfestival zondag 21 januari 2018 vanaf 14:00
Theater De Lievekamp
Hap & Stap mè d'n Prins vrijdag 26 januari 2018 vanaf 17:00
centrum Oss start bij H3x11
Klûnen in Oss zondag 28 januari 2018 vanaf 14:00
Centrum Oss
Meer agendapunten >
Terug woensdag, 11 okt 2017

Urste Deinsdag een verrassende avond!

Dinsdag 3 oktober werd traditiegetrouw, maar met een nieuwe opzet, het nieuwe carnavalseizoen officieus geopend. Het werd het een avond vol verrassingen en bijzondere momenten...


Voor het eerst werden aan het begin van deze 'zitting van de Ossekoppenakademie' Stadsprins Bennie I en zijn Adjudant Igor eervol uit hun ambt ontheven, en uitgebreid bedankt voor hun bijdrage het afgelopen seizoen.  Hierna volgde de tonrede van President van de SCVO, Robert-Jan Steegman, waarin hij in navolging van de transgenderkwestie in de media, pleitte voor het verdwijnen van de vrouwelijke aanspreektitel Ossenek; niets is tenslotte zo onzijdig is als een Os, dus laten we allen Ossekoppen zijn. 

Daarnaast blikte hij terug op het afgelopen seizoen, waarin er met name vernieuwing was in de samenwerking met andere organisaties. En vooruit naar het komende seizoen waarin, onder het motto 'Kèkt Oss Gaon!', met name met en voor de dweilkapellen nieuwe initiatieven ontplooid zullen worden. Hij keek zelfs nog een seizoen verder, naar het jubileumseizoen 2018-2019 waarin alles in het teken zal staan van 5x11, en Stichting Oss Cultureel de musical Ossie 55 op de planken gaat brengen. Met het op de hak nemen van enige lokale politici maakte onze President een bruggetje naar de Orasie van d'n Zeuvende Prefesser, Peter van Hoogstraten. Maar alvorens deze zijn proefschrift mocht verdedigen, werd eerst de kandidaat Achtste Prefesser voorgesteld. 

René van Rooij zal volgend jaar zijn Orasie houden over 'Carnavalsmeziekskes dûr de joare heen', waarin hij  ’n luchtige analyse geeft over hoe carnavalsmeziekskes geëvolueerd zijn de afgelope decennia en doar is ’t nie per se ammol beter van geworre vijn ik. Ik gô in mijn pruufschrift in op de meziek, de teksten én de artiesten/muzikanten. 

Peter van Hoogstraten bleek vervolgens, in al zijn jaren afwezigheid als Claud-Willie van de Mettegeupel, niets aan kracht te hebben ingebonden, en wist als vanouds de lachers op zijn hand. Onder de titel 'Alles wat ik zou kunnen zeggen, maar niet zou doen' toonde hij het publiek hoezeer carnaval en verbale en visuele humor, soms met een kritische ondertoon, met elkaar verweven zijn. Zijn installatie als Zeuvende prefesser liet hij vervolgens naadloos overlopen in het Koninklijk onderscheiden van President Robert-Jan Steegman