Agenda
Zomercarnavalsfeest zaterdag 20 juni 2020 vanaf 20:00
Terwaenen
Zomercarnavalsoptocht zondag 21 juni 2020 vanaf 12:11
Ossekoppenrijk
Urste Deinsdag van oktober dinsdag 6 oktober 2020 vanaf 20:11
Rabozaal de Lievekamp
Carnaval 2021 vrijdag 12 februari 2021 vanaf 13:10
Ossenkoppenrijk
Meer agendapunten >
Terug vrijdag, 13 sep 2019

Urste Deinsdag en het getal 11

​Op de Urste Deinsdag van oktober, dit jaar exact op 1 oktober, vindt traditiegetrouw de aftrap plaats voor het nieuwe carnavalsseizoen. Tijdens deze ludieke 'vergadering van de Ossekoppen Akademie' in de Rabo Zaal van de Lievekamp draait het om traditie en toekomst in al zijn carnavaleske facetten.

De avond begint met het afscheid van Stadsprins Gerard I en zijn Adjudant Frits, de tonrede van de President van de SCVO, waarin hij terugkijkt en vooruitblikt op het openbaar Carnaval in Oss, en de voordracht van de kandidaat-preferandus.

Het tweede deel van de avond is gewijd aan de Oraosie van de 9e Preferandus, Karel Jan van Kesteren. Deze heeft het 55e seizoen gebruikt om zijn pruufschrift met de titel ‘11, 11, en nog eens 11; Carnaval en de betekenis van het getal elf’ uit te werken. Als zijn pruufschrift even veelomvattend is als zijn bijdrage aan het openbaar Oss Carnaval is dit een flinke pil geworden. Karel Jan was meerdere malen Jeugdprins, is mede-oprichter van het Groot Moelenbal en carnavalsvereniging Den Olijke Kousenband, leverde zijn bijdrage aan de eerste Neije Kiel, was winnaar van de wisselbeker van het MCLF, en is sinds 2012 voorzitter van de Hofraad. Daarnaast is hij drager van de Gouden Ossekop. Als doorgewinterde carnavalsvierder weet hij dus ‘verrekus veul’ van het getal elf, en ook zonder de quasi-kritische vragen van de andere Prefessers zal hij er ‘verrekus lang’ over kunnen praten. Met als bekroning zijn installatie als 9e Prefesser van de Ossekoppen Akademie.

En naar goed carnavalsgebruik wordt aansluitend in het theatercafé hierop het glas geheven.