Agenda
50+ Bal zondag 13 februari 2022 vanaf 13:30
Intocht Stadsprins zaterdag 19 februari 2022 vanaf 13:11
Herdenking Korenbeurs zaterdag 19 februari 2022 vanaf 15:30
Heuvel
R-OSS-ettenregen zaterdag 19 februari 2022 vanaf 16:00
Ameezing zaterdag 19 februari 2022 vanaf 19:30
Groene Engel
Jeugdpronkzitting zondag 20 februari 2022 vanaf 14:00
Groene Engel
Documentaire Het verdriet van Carnaval maandag 21 februari 2022 vanaf 20:00
De Groene Engel
Documantaire Het verdriet van Carnaval dinsdag 22 februari 2022 vanaf 20:00
De Groene Engel
Heuvelklets vrijdag 25 februari 2022 vanaf 13:11
Carnavalsmis zaterdag 26 februari 2022 vanaf 11:30
Heilighartkerk
Meer agendapunten >
Terug woensdag, 6 okt 2021

58e openbaar Oss Carnavalsseizoen officieus geopend

Dinsdagavond 5 oktober is het 58e Osse Carnavalsseizoen geopend in theater de Lievekamp, maar niet nadat officieel afscheid genomen was van Stadsprins Arno II en zijn Adjudant Twan, én van President Robert-Jan Steegman.
​Door middel van fotocollages werden zij herinnerd aan de dierbare momenten en de bijzondere wijze waarop zij hun functie hebben vormgegeven.

Met de tonrede van nieuwe President Ben van de Elshout, waarin hij terugblikte op de afgelopen 1,5 jaar en vooruitkeek naar het seizoen dat voor ons ligt, begon het 58e seizoen. In zijn tonrede benadrukte de President dat Carnaval van alle Ossekoppen en Ossenekskes is, en vroeg zich af of een meer gender-neutrale benaming op zijn plaats zou zijn. Carnaval is tenslotte van iedereen, zei hij, en we zijn wat dat betreft het afgelopen jaar met beide benen op de grond gezet. Want al hebben we afgelopen jaar veel carnavalsfeesten moeten missen, dat staat in schril contrast met de mensen die we vanaf afgelopen jaar moeten missen, in onze familie, vriendenkring en carnavalskring. Daar staat tegenover dat hij als nieuwe President positief verrast is door de creativiteit en saamhorigheid waarmee vorig jaar toch een aantal mooie coronaproof activiteiten ontplooid zijn. Laten we deze creativiteit vasthouden voor de toekomst, dat we hem terugzien in het seizoen dat we vanavond openen. En dat de saamhorigheid van Carnaval, zoals we die ook afgelopen bijzonder jaar hebben mogen voelen, nog meer samenwerking brengt. Want op Urste Deinsdag vieren we wat hem betreft niet de verjaardag van de SCVO maar de verjaardag van het openbaar Oss Carnaval. En daar hoort iedereen bij. Hij is blij dat hij mag voortborduren op het werk van Robert-Jan Steegman, die onder andere vrouwen meer prominent heeft betrokken bij het Osse Carnaval.
Het thema van komend seizoen is Da moete jong leren, en daar voegt onze nieuwe President graag aan toe (ons) jong moete da leren. Want het wordt tijd om te verjongen en vernieuwen. Zodat het openbaar Oss Carnaval continuïteit en creativiteit houdt. Met als allerbelangrijkste vraag: "Wat willen jullie dat wij gaan doen?" Want de SCVO is er wat hem betreft  faciliterend voor alle carnavalsinitiatieven.
Hij eindigde zijn tonrede met een eerste tip over de hoogheden van komend seizoen: 1, 5 en 6 keer 11

Voorafgegaan door het voorstellen van Preferandus Hans van Vught, welke voor zijn Pruufschrift de Osse Carnavalsmaaltijd gaat onderzoeken, werd de Urste Deinsdag afgesloten met de Oraosie van kandidaat-prefesser Marja van Bon. Zij maakte in haar onderzoek “Wie is die vrouw?” op humoristische wijze duidelijk dat de rol van de vrouwen van de Osse Stadsprinsen door de jaren heen een weerspiegeling is van de tijdsgeest. Maar afhankelijk van het, uitbundige dan wel teruggetrokken karakter, van de betreffende vrouw ook onder te verdelen is in 4 verschillende typen die ieder op hun eigen wijze invulling geven aan deze bewonderenswaardige taak. Met deze conclusie werd zij geïnstalleerd als 10e Prefesser van de Ossekoppen akademie.