Agenda
Er zijn nog geen data bekend.

VOC (Vrienden van het Osse Carnaval)

De VOC is te bereiken via voc@scvo.nl

Ton Kappen
Ellen Catsburg
Adriaan van Hal

Voorzitter
Jeugd/Jongeren VOC
Cie-lid

 

De R-OSS-ET van de prins

Het Osse Carnaval kent vele vrijwilligers in allerlei hoedanigheden. Sommigen staan in de publieke belangstelling maar velen zijn ook actief achter de schermen. Sinds het seizoen 2012-2013 kent de SCVO voor deze vrijwilligers de zogenaamde R-OSS-et van de Prins.

De naam “R-OSS-et van de Prins” is afkomstig van het woord ‘rozet / rosette’ met een knipoog naar ons eigen Oss en uitgereikt door de Osse Stadsprins.
Onder andere in de sportwereld, zoals bij paardensport worden onderscheidingen en prijzen uitgegeven met een rozet als teken. Vandaar dat dit ook goed bij een Os past en dus ook bij een Ossekop of Ossenek welke zich op een bijzondere wijze gedurende meerdere jaren heeft ingezet voor het Osse Carnaval.

Tijdens de R-OSS-ettenregen, worden vrijwilligers welke al 11 jaar of een veelvoud daarvan actief zijn in het Osse Carnaval een keer (extra) in het zonnetje gezet.
Te denken valt hierbij aan mensen uit een carnavalsvereniging, een kapel, of een individueel die al 11 jaar of meer meedoet aan de optocht. Maar ook valt te denken aan mensen welke zich op een school, in een buurthuis of bij een voetbalvereniging al jaren lang hard maken voor het vieren van Carnaval.

Kent u zo'n persoon? Dan nodigen wij u van harte uit deze aan te dragen voor een R-OSS-et. Dat nu al voor het seizoen 2020-2021 per e-mail gericht aan: rosset@scvo.nl. De aanmelding dient vergezeld te gaan met een duidelijke onderbouwing qua opbouw en tekst volgens het hieronder beschreven regelement.

Gedecoreerd met een R-OSS-et in 2019-2020

Ria van Dinther en Francien van Lokven
22 jaar
Deze twee leuke dames zijn al 22 jaar lid van P.C.V. de Heuvelkwaekers. Beiden hebben ze mooie kleding ontworpen voor de optocht en ja, ze zijn ook beiden bestuurslid geweest. Maar nooit tegelijkertijd. Tegenwoordig zitten ze wel samen in de Commissie Evenementen van de Heuvelkwaekers. Dames, dankjewel en we hopen dat jullie nog vele jaren actief blijven.
Susan van Boxtel
11 jaar
Susan is al 11 jaar lid van C.V. Nie Dûk Zat !?! In die tijd heeft ze niet bepaald stil gezeten. Bij zo'n beetje elke commissie in de club is ze betrokken of betrokken geweest. Een tijd lang was ze de secretaris en daarnaast ook nog actief als wagenbouwer. In haar eerste jaar werd ze ook meteen gehuldigd voor haar inzet. 2 Jaar geleden was ze de boerenbruid en verder is ze ook al een aantal jaar actief lid bij de optochtcommissie van de SCVO. Ook draagt ze de titel Prins Dweil D'n Zestiende. Met Susan erbij is het altijd gezellig.
John van Boekel
44 jaar
Voor John van Boekel begon Carnaval jaren geleden bij de Houtklappers. Als (mede )organisator van o.a. Pilsje Hoempa en Soiree Rode Kruis, en deelnemer aan de optocht en het MCLF. Daar ontpopte hij zich al snel als tekstschrijver. Schrijver van o.a. de inzendingen van de pronkzitting en het MCLF, waaronder het Osse volkslied: ''Oss ge het nog steeds apart''. Later werd hij gastschrijver van de carnavalskrant, en schrijver van de legende van Ossie, schreef hij (lied-)teksten voor Sjiek Sjantant, en als klap op de vuurpijl was hij de schrijver van de verhaallijn en het script van de musical 'Vijf keer elf - Ossie ontmoet' bij 55 jaar Oss openbaar Carnaval. Naast zijn verdienste als schrijver was hij Voorzitter van het comité jubileum 25 jaar Konthamers, producent van de LP 'Oss Alaaf' bij Twee Keres Elluf openbaar Oss Carnaval, en presentator van Sjiek Sjantant. 'Tussen de bedrijven door' was hij ook nog Stadsprins in het seizoen 1986-1987, en is en blijft hij onze 2e Prefesser van de Ossekoppen Akademie.
Jan Dupont
22 jaar
Wanneer je Jan Dupont zegt dan roept dit herinneringen op aan de ‘De 3de Helft’ voorheen het dweilorkest ‘Tetter mar an’. Vanwege de vele Jannen binnen De 3de Helft ook wel Jan I genoemd. Hij heeft hier de bariton geblazen. Al meer dan 22 jaar heeft Jan I zich ingezet voor De 3de Helft en het Osse carnaval. Je doet nooit tevergeefs een beroep op hem. Hij heeft versieringen verzorgd op de carnavalswagens, de decors verzorgd voor de OEPZ en daarvoor acts gemaakt. De laatste jaren biedt hij ondersteuning bij de repetities en is hij lid van de fanclub van De 3de Helft. Veelal is hij aanwezig bij de optredens.
Hans Wittenberg
22 jaar
Hans was 22 jaar geleden papa van Jeugdprins Roy d’n Twidde. Hij begon 22 jaar geleden bij de Jeugdcommissie als secretaris en commissielid en is tot op de dag van vandaag ook manusje van alles bij deze commissie. Verder is hij, samen met zijn zoon Hofzanger van het Osse Volkslied als duo Nick en Ik. Vele jaren was hij ook zanger bij de Smartlappers. Verder is hij namens zijn club Kennet ook vaste deelnemer bij het MCLF en deed hij namens die club jaren mee aan OEPS . Je komt hem op vele feestjes, vaak tot in de late uurtjes, tegen. Meestal samen met zijn vrouw Sjannie, die hij al vele jaren liefdevol verzorgd.
Anita van de Biggelaar
33 jaar
Anita is al weer 33 jaar actief als muzikant bij diverse kapellen binnen en buiten de Carnavals activiteiten. Eerst als muzikant bij Stadsharmonie KVA, binnen de slagwerkgroep. Tijdens de optocht van 1988 mocht ze, omdat ze zwanger was, zelfs de Tambour-maître zijn. Mede oprichtster en muzikant bij TetterMarAn en aansluitend mede oprichtster en muzikant bij De 3de Helft. Ook al weer 11 jaren actief als muzikant en penningmeester bij blaaskapel 06-11 die naast hun carnavalsoptredens ook vele optredens verzorgen in verschillende zorgcentra. Anita is naast o6-11 ook nog actief bij Dàzeikoe. Het slagwerk heeft ze al lange tijd geleden ingeruild voor een schuiftrombone.
Frank van den Broek
11 jaar
Er is iets aan ’t Osse carnaval dat ervoor zorgt dat mensen niet stil kunnen blijven zitten en Frank is daar een perfect voorbeeld van. Na 11 jaar Ossische activiteit blijft ie namelijk gewoon doorgaan met intussen alweer zijn 12de seizoen! Maar ja wat wil je, als je intussen getrouwd bent met een schoonheid die je hebt ontmoet met carnaval in de Rusheuvel. Nee nee, Veerle fietste niet alleen naar huis die nacht na Proud to be Fout. Frank is gescout in 2008 en fanatiek van start gegaan als lid van de Raad van 11 van de SCVO, onder de toenmalige grootvorst Roel Boerboom. Dit heeft hij maar liefst 7 jaar vol weten te houden, een tijdspanne genoeg om wel 49 edities van de SCVO nieuwsbrief mee te hebben gekregen. En 2 grootvorsten, meerdere strikjes, wat dassen kwijt. Heb je je smoking ooit moeten vervangen eigenlijk? Inmiddels kwam CV de Hekkesluiters in opkomst en hoewel Frank trouw bleef aan de Raad, maakte ie ook gewoon tijd vrij om de Hekkesluiters van goede ideeën te voorzien. Op zijn advies werd een vertrouwenspersoon aangesteld. Met verve heeft Frank zodoende 3 jaar lang de kascontrole verzorgd. In navolging van Pedro Hermkens besloot Frank na de Raad de nobele taak als 1ste Secretaris op zich te nemen, binnen de SCVO. Jawel, een bestuursfunctie. Een rol waarvan de meeste aanwezigen niet eens weten hoeveel tijd en moeite erin gaat zitten. En dat in een tijd waarin je je eerste huis kocht, een hond nam. En je doet dat nu nog, inmiddels in je tweede huis en met een prachtige dochter Lise. Kortom: Petje af.
Roel Gralike
11 jaar
Roel is al 11 jaar lid van C.V. Nie Dûk Zat !?! Hij startte meteen fanatiek als wagenbouwer. Aan de slag met gaas, plakken en verven. Roel heeft heel wat uurtjes doorgebracht bij de carnavalswagen en is in zijn eerste jaar ook meteen gehuldigd voor zijn inzet. Verder is Roel hofleverancier van hele mooie verhalen. Zijn acties zorgen er vaak voor dat er nog heel lang over gelachen wordt. Of hij nu na een lange werkdag komt dweilen en snel een paar drankjes achterover slaat om in de stemming te komen, of dat hij na een weddenschap in de kroeg met een doorweekte broek door de vrieskou naar huis moet lopen, gezellig is het altijd met Roel!
Hans van den Brink
44 jaar
Hans van den Brink is vele jaren actief binnen de Krinkelkoppen begonnen bij de Loopgroep en Wagenbouw. Gedurende een lange tijd lid van de Raad van Elf geweest. Bestuurlijk lange tijd secretaris en nu nog steeds actief als bestuurslid. Mede tekstschrijver van de buuts van Claude-Willy van de Mettegeupel. Adjudant van Stadsprins Peer d’n Urste. Voorzitter van de Raad Carnavalsoverleg Oss en secretaris van het Osse kapellenoverleg. Betrokken bij vele projecten zoals de nieuwe wagenbouwloods; De Neie kiel en SCVO jubilea. Maakt als Hoffotograaf menig plaatje en geeft sturing aan het Hoffototeam. Lid commissie PR SCVO. Oud Muzikant bij De Krinkelbloazers. Nog steeds actief als muzikant bij Dàzeikoe. Drager van de Gouden Ossekop.
Peter van Hoogstraten
44 jaar
Peter van Hoogstraten is al weer 44 jaar actief op diverse fronten binnen het Osse carnaval. Gestart binnen de Krinkelkoppen in de optochten. Aansluitend naar CV de Oplappers als deelnemer in optochten en pronkzittingen. Bij de oplappers was hij Grootvorst Peer d’n Urste. Jarenlang de bekende Claude-Willy van de Mettegeupel tijdens de Pronkzittingen. Muzikaal leider en muzikant van De Krinkelbloazers. Als Stadsprins Peer d’n Urste, de 4de Krinkelkop voorganger in het Ossekoppenrijk. Muzikaal leider, mede oprichter en muzikant van Dàzeikoe. Schrijver van diverse carnavals hits waaronder de Carnavalsblues. Voorzitter van het kapellenoverleg. Lid van de commissie Fondsenwerving SCVO en de drijvende kracht achter het Herendiner en de narrenkappen die rond de carnavalsdagen het centrum opfleuren. Nu ook actief binnen CV Kei Gezellie met onder andere Das GrOsse Oktoberfest.
Theun Schellekens
11 jaar
Een stukje schrijven over de man die alle stukjes maakt. 11 jaar in het Osse carnaval. Raod van elluf, Cv de Hekkesluiters, mede oprichter van het betere feest, veel hulp verlenend aan het Ossekoppenplein in de tent, als Tinus het boerenbruidspaar een ontzettende boost gegeven. Een goede vent die zijn sporen in de carnaval nu wel heeft verdient. Om het niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, namens iedereen uit de losse carnaval, jou zeer verdiende Rosette van de Prins
Jolanda Kappen
11 jaar
Jolanda is al weer 11 jaar actief binnen het Osse Carnavals gebeuren. Eerst als lid van de commissie Korte Orrebal bij de Krinkelkoppen. Ook was zij de drijvende kracht van onze vriendengroep om ieder jaar weer te gaan voor de eerste prijs van de Mombakkes prijs op de zaterdagavond bij de Krinkelkoppen . De laatste 10 jaar is lid van de zaterdag commissie op het Ossekoppenplein, waarvan twee jaar als voorzitter. Kortom je hebt deze Rosette dik en dik verdient.
Ine van Hal
44 jaar
Ine is in 1976 bij de Heuvelkwaekers begonnen als beheerster van de kleding zowel van de bestuurskleding als kleding van de leden. Naaister van alle kielen en clubdassen. Ook was zij nauw betrokken bij het maken van de kleding voor de groot Stedelijke Optocht. In het jaar 1989/ 1990 was zij de verzorgster van de stadsprins Adriaan d’n Urste. Mede componist van menig liedje voor het MCLF. Ook trad ze 5x op als solozangers op MCLF , Sjiek Sjantant en de Carnavals mis. Verzorgen van de startplaats tijdens de Groot `Stedelijke optochten.
Dennis Bouwens
22jaar
Dennis; ook wel Prins dweil d'n Urste, Koning dweil, 'ullie vurzittert' of d'n Bouwens genoemd, viert met C.V. Nie Dûk Zat !?! zijn 22 jarig jubileum. Hij is een van de eendjes van het eerste uur, als medeoprichter van de club. Hij staat bekend als actieve kartrekker (of trekstang-duwer). Voorbeelden hiervan zijn: z'n voorzitterschap, bouwactiviteiten (en dan voornamelijk gazen), de bouwcommissie, jubileumcommissie, activiteitencommissie, ticketmaster en (mede)bedenker en organisator van Dweilzoaterdag. Ook buiten zijn eigen club is Dennis al jaren actief voor het Osse carnaval, met bijdrages in verschillende commissies en activiteiten zoals: Neie Kiel, Bouwhaloverleg, RCO en SCIO waarmee hij o.a. Alaaf organiseert. Dennis is een graag geziene gast in de Osse horeca, en als we weer eens naar buiten gaan en de uitsmijter vraagt: "Houden we het bier binnen?" zegt hij: "Ik doe mijn best!". C.V. Nie Dûk Zat !?! is trots dat zijn jarenlange inzet tot deze R-Osset heeft geleidt, en daarom zal hij een las-cursus aangeboden krijgen.
Martijn van Duren
22 jaar
Martijn is één van de oprichters van de club, C.V. Nie Dûk Zat !?! Net zoals de club is ook hij al 22 jaar actief in de Osse carnaval. Als Martijn de loods binnen loopt gaat eerst het lasapparaat aan en dan pas zijn overall. We weten dat als Martijn iets vast heeft gelast, het nooit meer los gaat. Ook is hij een oud voorzitter van de club, en inmiddels ere lid. Samen met zijn vrouw en dochter brengt hij de nodige uurtjes door rondom de carnavalswagen. Kortom, een persoon waar je op en mee kunt bouwen.
Joost Somers
22 jaar
Joost is één van de oprichters van de club, C.V. Nie Dûk Zat !?! Hij is misschien wel de meest fanatieke bouwer van de club, ook nog na 22 jaar. Rondom de wagenbouw is hij van alle markten thuis. Lassen, gazen, plakken, verven en in het verleden ook verlichting aanbrengen op de wagen. Want als je uit Berghem komt, dan moeten we ook meedoen met de verlichte optocht. Ook is hij oud-penningmeester en lid geweest van de commissie boeren bruiloft. Joost is één van de steunpilaren van de club.
Robert Schalken
22 jaar
Robert is lid van het eerste uur bij C.V. Nie Dûk Zat !?! 22 jaar geleden begon hij hier zijn carrière als wagenbouwer. Al gauw werd hij de koning van het plakken. Heel wat telefoonboeken heeft hij tegen het gaas geplakt. Als Robert naar de plaktafel loopt voor een nieuw pakket voorgelijmd papier stopt hij meestal eerst bij de koelkast. Robert is mede oprichter van Dweilzoaterdag en draagt daardoor ook de titel, Prins Dweil D'n Twidde. Ook is hij in het verleden al eens in het onecht verbonden op carnavalsdinsdag, met zijn schoonzus om precies te zijn. Robert is iemand die je niet kunt missen bij de carnavalsclub.
Jasper Spierings
22 jaar
Jasper is één van de oprichters van de club, C.V. Nie Dûk Zat !?! 22 jaar geleden bedacht hij deze naam onder het genot van een biertje met schoolvrienden. Hij is hof leverancier van locaties voor het bouwen van de carnavalswagen. Eerst bij hem achter in de open loods en daarna op de plek waar nu zijn landwinkel staat. Vaak is hij bij de wagenbouw te vinden en is niet bang om zijn handen vies te maken. Ook is hij verantwoordelijk voor het vervoer van de carnavalswagen naar de optocht toe. Hij loopt deze het liefst met zijn hele gezin. Jasper heeft vroeger ook bij de raad van 11 gezeten en was kort voorzitter van de commissie boerenbruiloft. Hij verdient zeker een R-Ossetje van de prins.

Regelement "R-OSS-ettenregen" van de Stichting CarnavalsViering Oss (SCVO)

Waarderen van “Vrijwilligers van het Osse Carnaval “ door middel van uitreiking van de

“R-OSS-et van de Prins ”.

Er zijn vele vrijwilligers actief in het Osse Carnaval. Gezamenlijk zetten zij het Osse Carnaval op de kaart. De Stichting CarnavalsViering Oss heeft sinds het seizoen 2012-2013 een R-OSS-ettenregen ingevoerd.

De naam “R-OSS-et van de Prins” is afkomstig van het woord ‘rozet / rosette’ met een knipoog naar ons eigen Oss en uitgereikt door de Osse Stadsprins.
Onder andere in de sportwereld, zoals bij paardensport worden onderscheidingen en prijzen uitgegeven met een rozet als teken. Vandaar dat dit ook goed bij een Os past en dus ook bij een Ossekop of Ossenek welke zich op een bijzondere wijze gedurende meerder jaren heeft ingezet voor het Osse Carnaval.

Aanvragen voor een “R-OSS-et” kunnen in basis door iedereen worden gedaan, behalve door de voorgedragen persoon zelf. Vaak zullen deze voordrachten komen vanuit het bestuur van een carnavalsvereniging, een kapel of commissie. Maar deze zouden ook kunnen komen vanuit wijkraden, schoolbesturen, sportverenigingen, etc. Als de voordracht maar te maken heeft met het thema ‘Carnaval’.

De bedoeling is telkens weer om een vrijwilliger in het zonnetje te zetten en hem te bedanken voor de jarenlange inzet voor het Osse Carnaval.

Voorwaarden voor voordracht zijn:

 • Alleen natuurlijke personen kunnen worden voorgedragen.
 • Persoon dient momenteel als vrijwilliger actief te zijn in het Osse Carnaval.
 • Men dient in het seizoen van toekenning exact 11, 22, 33, 44, 55 jaar actief te zijn in het Osse Carnaval.
 • Dubbele functies in dezelfde periode tellen maar 1 maal mee (zie voorbeeld).
 • Lidmaatschap van een CarnavalsVereniging alleen is onvoldoende, men dient wel een actieve vrijwilligersrol te hebben (gehad).
 • Er dient sprake te zijn van een actieve vrijwilligersrol. Puur financiële ondersteuning zoals  sponsor- of donateursjaren tellen niet mee.
 • Jaren mogen zijn opgebouwd bij verschillende verenigingen of vanuit verschillende rollen.

Let op:
Aanvragen dienen aan bovenstaande voorwaarden te voldoen. Dit houdt niet in dat toekenning van de aanvraag automatisch geschiedt. Het Bestuur van de SCVO beslist over de uiteindelijke toekenning en kan zonder opgaaf van reden dan ook afwijken van bovenstaande regels.

De Voordracht dient te worden voorzien van :

 • Gegevens voorgedragen persoon
 • Wie en/of welke vereniging draagt voor
 • Gegevens contactpersoon (naam, adres, email, telefoonnummer)
 • Onderbouwing van de voordracht in ongeveer 100 woorden.
 • Overzicht staat van dienst (Zie bijgaand voorbeeld).

De R-OSS-ettenregen is een betrekkelijk jong initiatief van de SCVO. Gedurende de tijd kunnen bovenstaande regels dan ook worden verfijnd en aangepast. Een en ander ter beoordeling aan de organisatie. De R-OSS-et van de Prins kent een variant per 11 jaar.

R-OSS-et van d'n Urste 11
R-OSS-et van d'n Twidde 11
R-OSS-et van d'n Dorde 11
R-OSS-et van d'n Vierde 11
11 Vrijwilligersjaren
22 Vrijwilligersjaren
33 Vrijwilligersjaren
44 Vrijwilligersjaren

De R-OSS-et van de Prins wordt alleen persoonlijk uitgereikt door de Stadsprins van Oss op de dag en het moment waarop de R-OSS-ettenregen zal plaatsvinden. Deze zal persoonlijk worden uitgereikt en kan NIET door een vervanger in ontvangst worden genomen. Slechts in zeer uitzonderlijke situaties kan de organisatie besluiten hiervan af te wijken.

Voorbeeld:
Ben-Pieter is lid van een kapel, maar heeft hiervoor diverse functies/rollen gehad binnen het Osse Carnaval.(Heden = seizoen 2013-2014.)

Omschrijving Rol Seizoen van Seizoen tot Aantal Geldig
CV De Natnekskes Deelnemer Jeugdoptocht 1981-1982 1984-1985 4 4
CV Op goed geluk Wagenbouw 1988-1989 1990-1991 3 3
SCVO Raod van 11 1989-1990 1997-1998 9 7
SCVO StadsGrootVorst 1995-1996 1997-1998 3 -
Kapel NieMauwe Triangel 1999-2000 2012-2013 14 14
Kapel NieMauwe Penningmeester 2005-2006 2010-2011 6 -
Kapel Grof Geweld Trompetist 2012-2013 Heden 2 2
Totaal         30

Ben-Pieter is dus van 1981-1982 tot 2013-2014 al actief dus loopt over 42 jaren heen.
Dubbele functies gedurende bepaalde jaren tellen maar 1 maal mee.
In totaal heeft hij nu dus 30 Vrijwilligersjaren.