Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug vrijdag, 21 jan 2011

een frisse carnaval

Carnaval is pas echt leuk wanneer je er fris bij blijft. Drankgebruik kan de feestvreugde enorm verzieken. Houd carnaval dus fris! Veel jongeren én volwassenen vinden dat bij carnaval een biertje hoort. Niets mis mee zolang het niet uit de hand loopt en het bij één of enkele biertjes blijft. Voor jongeren onder de 16 is het advies helemaal geen alcohol te drinken. Zij zijn namelijk extra gevoelig voor alcohol. Het veroorzaakt blijvende hersenschade. De gevolgen van ‘een paar biertjes’ zijn niet kinderachtig.
NEE = NEE óók tijdens de carnaval.
Nederlandse kinderen beginnen vroeg met alcohol. Vaak gebeurt dat bij feestjes, onder toezicht van ouders. Vooral tijdens de carnaval vinden veel
ouders het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Feit is dat als je als ouders het drinken toelaat tijdens een feest zoals carnaval, je eigenlijk aangeeft:
‘voor deze ene keer is drinken niet erg’. Het kan de nodige discussies opleveren wanneer ouders het drinken na carnaval dan weer verbieden.
Regels stellen werkt
Bijna 66% van de ouders van jongeren onder de 16 zegt ‘nee’ tegen alcohol voor hun kind.
Maar: hoe ouder het kind, hoe minder stellig de ouder is. Bij een vijftienjarige zegt nog maar de helft
van de ouders nee. Feit is dat ouders meer invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind dan ze
zelf denken. Blijf dus ‘nee’ zeggen!
Meer weten?
Kijk op www.watalcoholmetjedoet.nl door jongeren. Test daar ook je kennis over alcohol en jongeren en win!

​De campagne “Een frisse carnaval!” is onderdeel van het project ‘Alcohol 16 min geen goed begin”. Met dit project willen de 20 gemeenten in de regio Brabant-Noord, samen met de GGD Hart voor Brabant, Novadic-Kentron, Politie, HALT en VWA de trend doorbreken dat jongeren steeds vaker, steeds meer en op steeds jongere leeftijd alcohol drinken. SCVO draagt deze actie een warm hart toe.