Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug vrijdag, 10 jan 2014

Poetin en Obama kunnen het feestje in Oss niet verstoren.

Hoe zit het nou precies met de halfvasten optocht en feesten? Om een lang verhaaal kort te maken: Het concilie van Nicea bepaalde in 325 dat Pasen moet worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat betekent voor 2014, dat Pasen op zondag 20 april valt. De vasten duurt 40 dagen. En dus is het op dinsdag 4 maart Vastenaovond. Een slimme rekenaar weet dan dat halfvasten in 2014 gehouden wordt in het weekend van zondag 30 maart.
​Laat nou net in dat weekend in de Osse binnenstad een mode gala worden georganiseerd.
En al sinds jaar en dag zijn alle winkels in de binnenstad van Oss de laatste zondag van de maand open.
De Stichting Carnavalsviering Oss is de laatste die, door het afsluiten van het centrum voor de halfvastenoptocht, roet in het eten van de Osse ondernemers wil strooien.
Vandaar dat het bestuur besloot, in goed overleg met de gemeente, de halfvasten optocht een weekje eerder te laten vertrekken.
Maar door de nucliaire top in den Haag op die datum, waar zelfs Poetin en Obama aanwezig zijn, heeft het landelijke gezag dit teruggedraaid. Met als gevolg dat de halfvasten optocht in Oss gehouden wordt op zondag 6 april .

En de halfvasten feesten in de feesttent zijn op zaterdag en zondag 5 en 6 april 2014. Bijkomstig grote voordeel is dat koning winter vertrokken is!