Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug dinsdag, 17 mrt 2015

​In Memoriam Wim Terpstra, 1931 – 2015, Stadsprins Willem dun Urste, 1965/1966

Op 11 maart 2015 overleed Wim Terpstra, de tweede Stadsprins van de stad Oss in het carnavalsjaar 1965/1966. Met hem verliest het openbaar carnaval in Oss één van de dragende krachten nadat 5 oktober 1964 de Stichting CarnavalsViering Oss “De Ossekoppen” was opgericht.
Wim werd geboren in Utrecht maar verhuisde toen hij ongeveer 2 jaar oud was met zijn ouders naar Nijmegen waar hij opgroeide, naar school ging en zijn opleiding voltooide tot bouwkundige. Hij kreeg verkering met Lous Meiland en toen ze wilden trouwen kozen ze Oss als woonplaats. Wim werkte weliswaar in Breda, maar gezien de woningnood die toen nog volop heerste, waren er in veel gemeenten strikte voorschriften om voor woonruimte in aanmerking te komen. Oss beschikte over voldoende woonruimte en voor hen lag hier de kans te gaan trouwen en een gezin te stichten. 

Ze gingen deelnemen aan het Osse sociale leven en zo ook de carnaval. Wim was prettig in de omgang en toonde leiderschapscapaciteiten. Zo werd Wim benaderd om Stadsprins te worden en hij had weinig tijd nodig om ja te zeggen. Zijn Lous was het daar helemaal mee eens. Wim begon met Ruud de Louw als Adjudant aan zijn zijde aan de klus. 

Die zou zwaarder worden dan hij had verwacht, omdat na het 11/11-Bal waarin hij werd geïnaugureerd te horen kreeg dat hij als Prins ook werd geacht het voorzitterschap van de Stichting te vervullen. Immers, hij was de hoogste gezagsdrager van het Osse carnaval. Het was een move van Willie Walters, omdat de oprichtend voorzitter Jo Timmermans het na één  jaar genoeg vond en terug ging naar zijn eigen carnavalsvereniging. Volgens de analen zou Willie Walters optreden als waarnemend voorzitter, die de invulling ervan doorschoof naar Wim. Wim nam de klus op zich, maar constateerde dat het achteraf toch wel een zwaar jaar was geweest. Gelukkig kon aan het eind van zijn regeerperiode een nieuwe voorzitter worden begroet, Herman de Louw, die het derde tot en met tiende verenigingsjaar van de Stichting President was. 

Het prinsschap was Wim op het lijf geschreven. Hij werkte in de verkoop van bouwproducten, was vlot van de tongriem gesneden en goed voor een kwinkslag. Legendarisch is de ontvangst geworden op het gemeentehuis bij gelegenheid van de sleuteloverdracht. Toen Wim als Prins het woord kreeg sprak hij de onsterfelijke woorden: “Ik dacht de Burgemeester te vinden, maar wat vind ik, Niet(sch)!”. Door zijn optreden werd het tweede carnavalsjaar van de Stichting CarnavalsViering Oss een succes.  Dat het de begintijd was blijkt uit het feit dat er geen staatsiefoto is, net zo min als van de eerste stadsprins. Daarom ging men op zoek in de vele foto’s die waren gemaakt tijdens het regeerjaar. Een foto met Willem I in vol ornaat, breeduit lachend, een glas cognac in de rechterhand, kreeg de status van Staatsiefoto. 

Als bouwkundige is Wim merendeels actief geweest in de verkoop van bouwproducten. Hij heeft een paar jaar bij Datoss in Oss gewerkt, was algemeen directeur van Siporex, maar de langste tijd was hij in dienst van Hunter Douglas, vooral bekend van Luxaflex, in Rotterdam. Hij werd verkoopleider Nederland voor de Divisie Bouwproducten. Wim bleef zich betrokken voelen bij het Oss carnaval en kenmerkend voor Wim was de zorgvuldigheid waarmee hij alle onderscheidingen en andere attributen van de carnaval, die hij in de loop der jaren had ontvangen, keurig gerangschikt bij hem thuis had liggen, want hij was enorm trots op het Osse carnaval en dat hij daar deel van had uitgemaakt. Jaarlijks vierde hij carnaval met zijn Lous. 

Voor de laatste keer was hij aanwezig bij het carnaval begin februari 2014. Hij was er verdrietig om dat Lous sinds een paar jaar niet meer in de gelegenheid was om samen nog met hem carnaval te vieren vanwege haar gezondheid. De gezondheidstoestand van Wim verslechterde sindsdien en ook ontbrak hij voor het eerst bij het jaarlijkse diner van de oud-Prinsen en oud-Adjudanten in november 2014.  Zo is hij langzaam weggegleden uit het leven en 11 maart 2015 overleed Wim. Wim heeft door zijn prinsschap gecombineerd met het voorzitterschap van de Stichting CarnavalsViering Oss bijgedragen aan de ontwikkeling van het openbaar carnaval in Oss, tot wat het nu is. Wim zal met ere herdacht worden en met dankbaarheid voor zijn inzet. Zijn echtgenote, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, en vrienden, wensen wij veel sterkte toe. Moge Wim rusten in Vrede.

Mr. Jos. F.M. van Erp,
Ere-President van de Stichting CarnavalsViering Oss “De Ossekoppen”