Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug maandag, 11 jan 2016

IN MEMORIAM THEO VAN DER STEEN 1927 – 2016, 15e en 16e STADSPRINS”

​In de vroege ochtenduren van 9 januari 2016, de dag van de uitvaart van Gerald Sanders, oud-Vice President van de SCVO, overleed Theo van der Steen op 88-jarige leeftijd. Theo was de 15e en 16e Stadsprins van Oss.
Een Stadsprins kan maar voor één carnavalsjaarjaar worden benoemd, zonder de mogelijkheid van herbenoeming. Alleen in bijzondere omstandigheden kan een tweede verkiezing plaatsvinden voor één jaar. Dat was het geval in 1979 en eerder in 1971. Jules Koops was 7e en 8e Stadsprins (1970/1971 en 1971/1972).

De bijzondere omstandigheden waren gelegen in de opbouw van het openbaar carnaval in Oss. Enthousiast van start gegaan in oktober 1964 moest openbaar carnaval worden uitgevonden. Hoe moest de bestuurlijke organisatie gestalte krijgen, het programma in een carnavalsseizoen, financiën, etc.? Kopiëren van het carnaval elders was geen optie. Het doel was en is een eigen Oss carnaval. 

In 1971 en 1979 legden een aantal bestuursleden hun functies neer na enige jaren actief te zijn geweest. Het vinden van nieuwe bestuursleden, een toekomstvisie op papier zetten, de lijn uitzetten die te realiseren, kregen prioriteit. Zo kwam het dat Jules in 1971 en Theo in 1979 werden gevraagd een tweede keer als Stadsprins te willen fungeren. De vernieuwing bleek al direct bij de onthulling van Theo op 17 november 1979. Hij was de eerste Stadsprins die werd onthuld in de schouwburgzaal van de Lievekamp. 

Naast de ervaren bestuursleden waren in 1979 een aantal nieuwe toegetreden die enthousiast gingen werken aan de toekomst. Theo had zijn inbreng als Stadsprins. Als mede oprichter en bestuurslid van de Krinkelkoppen had hij de nodige ervaring opgedaan die goed te pas kwam. Ook zijn tweede jaar was hij succesvol. Dit alles met de steun van zijn echtgenote Dori en adjudant Frans van Bakel. De Osse carnavalsvierders waren enthousiast. Theo gaf zijn functie extra cachet door de dames te begroeten met een handkus. 

Naast zijn prinsschap was hij als de jaren ervoor bezig met de bouw van de praalwagen van de Krinkelkoppen. Theo ontwierp en gaf leiding aan de bouw. Nagenoeg altijd eindigde de wagen in de top 3 en vaak werd de 1e prijs in de wacht gesleept. Maar een praalwagen ontwerpen en bouwen was niet genoeg. Het ultieme genot was als eenling meelopen in de grote optocht. Een figuur kiezen en uitbeelden die er extra vagant uitzag en hem onherkenbaar maakte voor de toeschouwers. Hij vond het prachtig als goede bekenden langs de route hem niet hadden herkend. Dan was zijn creatie pas echt geslaagd. 

Een flink aantal jaren was hij present en eindigde in de top 3. Ná zijn prinsschap was hij op bescheiden wijze nog betrokken bij de SCVO, de Club van Oud-Prinsen en Oud-Adjudanten. Zo nu en dan gaf hij nog advies. Zijn aandacht richtte hij weer op de Krinkelkoppen. Zijn Dori was daar ook actief net als hun kinderen. Dori overleed in 2003. 

Theo wist zich te herpakken met de steun van zijn kinderen en een nieuwe liefde, Josje. Geleidelijk ging zijn gezondheid de laatste jaren achteruit en kwam zijn overlijden.

De Stichting CarnavalsViering Oss verliest met Theo een aimabale man die zich enorm heeft ingezet voor het Osse carnaval, waarbij hij zijn artistieke talenten kon benutten. De Stichting blijft hem dankbaar om in een moeilijke periode opnieuw stadsprins te willen worden en de waardering voor zijn inzet gedurende vele jaren blijft onverminderd groot. 

Zijn kinderen, aangetrouwde kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en Josje wensen wij veel sterkte bij het verwerken van zijn overlijden.  

Jos van Erp,

Ere-President van de Stichting CarnavalsViering Oss.