Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug maandag, 25 jan 2016

IN MEMORIAM LAMBERT VAN BERGEN – HOFGELUIDSMAN - 1930-2016

De Stichting CarnavalsViering Oss is weer in rouw, nu vanwege het overlijden van Lambert van Bergen, Hofgeluidsman. Bijna 30 jaar verzorgde Lambert het geluid bij alle evenementen van de Stichting, zoals op de Heuvel, in de voormalige Maaslandsporthal, Residenties de Korenbeurs/’t Oude Theater/Hotel Van Alem, later omgedoopt in “Vivaldi”, en waar verder geluid nodig was.
Lambert was een uitstekende elektronicatechnicus die zijn vak verstond. Aanvankelijk had hij een winkel met werkplaats in de Molenstraat, in het pand waar thans het Brabants Dagblad is gevestigd. Later verhuisde hij met zijn bedrijf naar de Ussenstraat, schuin tegenover de Jumbo. Hij wist uitstekend aan zijn klanten uit te leggen hoe radio’s, tv’s, bandrecorders, platenspelers en andere apparaten werkten. Maar daarnaast was hij zo technisch dat ook moeilijke reparaties bij hem in goede handen waren. Naast zijn winkel met werkplaats verhuurde hij geluidsvoorzieningen waarbij hijzelf de mengpanelen bediende. Die bouwde hij ook zelf. Een op en top vakman. Je kon ervan op aan dat wanneer Lambert het geluid verzorgde, dit in orde was en iedereen kon verstaan wat uit de luidsprekers kwam. 

Lambert beschikte over een uitstekend “gehoor”. Tijdens een evenement liep hij regelmatig de zaal in om te luisteren of iedereen nog werd bereikt. Zo nodig werd dan het geluid bijgesteld en iedereen weer tevreden. Dat luisteren was zeker nodig bij de  pronkzittingen in de Maaslandsporthal. ’s-Middags was de zaal nog leeg wanneer het geluid werd ingeregeld. Maar ’s-avonds met een volle zaal was een geheel andere akoestische situatie ontstaan en moest het geluid daarop worden afgesteld. Nauwkeurig ging Lambert her en der in de zaal luisteren en regelde bij. 

Ná zijn pensionering droeg hij geluidsbedrijf over aan Ruud Pennings, maar het werd nog geen afscheid. Nog regelmatig viel hij in wanneer Ruud elders terzelfder tijd nog een klus had. In 1979 werd hij onderscheiden met “dun Gouwen Ossekop”, de hoogste onderscheiding van het Osse carnaval.
Lambert werd meestentijds vergezeld van zijn echtgenote Riekske. Zij hield ook van carnaval. Haar grote passie was echter muziek. Zij had een voor vrouwen uitzonderlijk instrument, het slagwerk. Jarenlang zat zij achter de trommels, drums en de bekkens en bediende die met de stokken, de brushes en de pedalen.

Het aardige is dat zoon Henri de genen van zijn moeder heeft geërfd en een veel gevraagd slagwerker is geworden bij bands in binnen- en buitenland. Zoon Arno aardt meer naar pa. 

Met het overlijden van Lambert verliest het Osse carnaval opnieuw een van de werkers van hst eerste uur. De naam van Lambert van Bergen als Hofgeluidsman ligt vast in de annalen van de Stichting CarnavalsViering Oss en zo blijft hij bewaard voor het nageslacht.

De Stichting CarnavalsViering Oss zal Lambert met dankbaarheid en respect blijven gedenken voor al hetgeen hij voor de Stichting en daarmee voor het Osse carnaval heeft gedaan.

Moge Lambert rusten in vrede!       


Jos van Erp,
Ere-President van de Stichting CarnavalsViering Oss.